De hobo

De hobo is een blaasinstrument met een dubbel riet en heeft een heel mooi ontroerend geluid. Als je door het riet blaast gaan de twee rietbladen trillen waardoor er geluid ontstaat, net zoals bij de stembanden. Vanwege de doordringende en dragende klank stemt de hoboïst het orkest. Ik zeg altijd: je bespeelt een zanginstrument, je moet als het ware meezingen met de melodie, en dan ontstaat er een prachtige klank.

Het hobomondstuk

Het mondstuk van de hobo bestaat uit een dubbelriet. Je blaast tussen de opening van twee samengebonden rietblaadjes een luchtstroompje waardoor het riet gaat trillen. (Dat voel je in het begin ook echt!) De rieten worden handgemaakt en kunnen worden aangepast zodat ze lichter of zwaarder aanblazen. Zo kan een kind of volwassene, beginner of gevorderde, dit instrument leren bespelen. De aanvangsleeftijd is ongeveer 8 jaar.

Geschikte muziekensembles voor hobo

Hobo spelen kan je alleen doen, maar ook in een ensemble of in een orkest. De hobo komt voor in het symfonie orkest, en in het harmonie orkest. In de filmmuziek of in musicals heeft de hobo vaak prachtige solo’s. Ook is er veel muziek geschreven voor in kleinere bezettingen zoals met orgel of piano, hobo trio’s, duo’s, enzovoort. Al vanaf de barokperiode (ca 1600) is er muziek geschreven voor dit prachtige, zangerige instrument.

Maak een afspraak voor een gratis proefles!

Ben je nog niet zeker van je keuze: maak telefonisch of per mail een afspraak voor een gratis proefles!
Tijdens de eerste paar jaar kan je een hobo huren.

Aanmelden? Neem contact met me op